BIRYANI DAGING KAMBING
500gm kambing *
2 sudu besar yogurt *
1 sudu besar pes halia *
½ sudu teh serbuk chilie *
Sedikit garam*
* Perap selama 3 jam
2 cawan beras Basmathi, direndam selama 30 minit
3 cawan santan, bergantung kepada jenis beras yang anda gunakan.
3 bawang besar, dihiris halus
200 tomato gm, dicincang
1 sudu besar + 1 sudu kecil pes bawang putih
2-3 cili hijau, dihiris
½ cawan hirisan daun pudina
½ cawan hirisan daun ketumbar
2 sudu besar yogurt
3 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk cili
½ sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk biryani
1 sudu besar jus limau,jika suka
Garam secukup rasa
¼ cawan minyak sapi
Bahan rempah
2 daun bay
2 batang kayu manis
3 pelaga
3 ulas bunga cengkih
1 tangkai bunga lawang
1 sudu kecil jintan manis
50 gajus gm, goreng dan ketepikan
50 kismis gm, goreng dan ketepikan
1 kecil tin kacang hijau, toskan
1. Pressure cook daging kambing dengan sedikit air sehingga lembut.
2. Panaskan minyak sapi dan masukkan satu persatu bahan rempah. Kemudian masukkan bawang yang dihiris dan goreng hingga kekuningan. Masukkan pes bawang putih dan goreng sehingga bau mentah hilang.
3. Masukkan cili, garam,tomato dan chilie hijau sehingga naik minyak. Masukkan serbuk rempah dan gaul rata. Masukkan ½ daripada pudina dan daun ketumbar dan juga yogurt kacau rata dan masak selama 1 minit.
4. Masukkan daging kambing dan gaul rata. Masukkan beras dan santan dan kacau rata. Masukkan daun pudina dan daun ketumbar gaul rata.
5. Tuangkanke dalam rice cooker dan masak . Hiaskan dengan gajus dan kismis dan kacang hijau. Hidangkan dengan raita.