VARUVAL UBI KENTANG
500 gm ubi kentang,direbus sampai empuk dan sejukkan,buang kulit dan potong cube.
2 biji bawang besar,dihiris halus*
4 tangkai daun kari*
1 s/t biji sawi*
1 s/t urad dhal*
1 s/t jintan manis*
1 s/t serbuk chilie
1 s/t serbuk kunyit
¼ air
21/2 s/m minyak
Garam secukup rasa.
1. Panaskan minyak dan masuk bahan* dan tumis hingga naik wangi.
2. Masukkan serbuk chilie dan serbuk kunyit kacau rata dan tuangkan air.Dan kacau rata masuk garam.
3. Masuk ubi dan kacau sebati dan goreng hingga kering.
Related Posts :
Lontong Tahu Telur Gimbal Lontong Tahu Telur Gimbal. Siang, Makan siang kali ini..mau share resep Tahu Gimbal Semarangan kok udah sering bange… Read More...
RESIPI KUIH BINGKA UBI GULA MELAKA Assalammualaikum, salam semua. Hari ni che mat masak awal, ehh bukan hari2 ke aku masak awal, ?...Sejak perintah kurangkan pergerakkan ni,… Read More...
JOMM TEMPAH BISKUT RAYA 'ASTANA' COOKIES! Assalammualaikum, semoga kita semua berada dalam lindungan Allah swt. In sha Allah dengan izinnya pada 24 April nanti umat Islam akan be… Read More...
RESIPI TUNA ROLL BUN Assalammualaikum, selamat petang semua. Alhamdulillah, masa che mat tulis entri ni, hujan turun mencurah2 setelah lama tak hujan. Moga rah… Read More...
Mie Kopyok Semarang Mie Kopyok Semarang Sore, Hikmah di rumah saja...pada nrimo..makan apa saja yang di masak Emaknya..dengan syarat..kudu… Read More...